Handige links en tips

Op zoveel plekken op het internet vind je handige links, tips en inspirerende blogs. Je scrolt je wezenloos om al die informatie te vinden. Uren gaan erin zitten. Om het voor jou gemakkelijk te maken hebben we er een aantal op een rij gezet. Het is een verzameling van interessante blogs, handige tips, leuk om te lezen en meer.

We hebben handige en praktische studietips voor leerlingen en ouders van een middelbare school. De meest effectieve tips om woordjes te leren? Een hilarisch blog van een puber die voor een toets Duits wil leren. Je kind heeft slechte schoolresultaten, wat nu?! Het Nederlandse woord ‘puber’ kent vele vertalingen. En zo kunnen we nog wel even door gaan. Lees alles erover in dit blog.

Handige links en tips voor jou en je middelbare scholier

Onvertaalbaar Nederlands

Het Nederlands is niet altijd even makkelijk om te zetten naar een andere taal. Neem alleen al alledaagse woorden als buurvrouw, toch en uitbuiken. Hoe vertaal je die op beknopte wijze naar het Engels?

Nogal wat Engelse woorden zijn niet bondig en tegelijkertijd nauwkeurig in het Nederlands te vertalen. Wat dacht je van de woorden soundbite of mainstreaming?

Maar het omgekeerde komt net zo goed voor. Menswetenschappelijk, kortparkeerder en dauwtrappen kosten vertalers heel wat hoofdbrekens, om nog te zwijgen van wel en tutoyeren. En een kopje koffie is kneuteriger dan een kop koffie, maar beide worden a cup of coffee. Lees het hele artikel hier (op pag.300-302) Bron: Onze taal


10 Tips om effectief woordjes te leren

Hoe leer jij woordjes? Ook met je hand op de lijst? Saai hè? Wist je dat er nog veel meer leukere en effectievere vormen zijn om woorden te leren voor de lange termijn?

Voor we beginnen met de tips, is het goed om te weten hoe ons geheugen werkt. Het geheugen bestaat uit het werkgeheugen, het kortetermijngeheugen en het langetermijngeheugen. Wanneer je woorden kort voor de toets leert, werk je aan het kortetermijngeheugen. Meestal ben je ze een paar dagen na de toets weer vergeten. Bij een nieuwe toets begint het weer van voor af aan en moet je de woorden opnieuw ‘stampen’.

Gelukkig zijn er effectieve methoden om woorden te onthouden in het langetermijngeheugen. Hiervoor moet je weten dat het geheugen werkt via neurale netwerken. Dat zijn koppelingen van nieuwe herinneringen aan reeds bestaande herinneringen. Hoe meer koppelingen, hoe beter je het onthoudt. Als je alleen het losse woord met de vertaling leert, is dit slechts 1 koppeling: dikke kans dus dat je het gauw vergeet. Gelukkig kun je de woorden op nog veel meer manieren koppelen. Zo ‘hangen’ de woorden aan verschillende draadjes in je geheugen en kun je ze snel oproepen als je ze nodig hebt. Klinkt goed, toch?!

Gebruik deze tips en word een echte maestro de palabras (woordmeester)

Bron: woordwijzer


De puber heeft een proefwerk Duits in 34 irritante stappen

Als er voor het vak uitstellen een examen bestond, dan was de zoon van Martine daar met vlag en wimpel voor geslaagd. Vanmorgen had hij een proefwerk Duits.

Op hilarische wijze schrijft Martine in dit blog van “Tis hier geen hotel” over de toets Duits die haar zoon had. En dan met name over het voortraject, man o man wat een smoesjes. Echt té leuk dit! Want dit zijn nog maar de eerste vijf ‘excuses’:

#1 Hij vindt het oneerlijk dat het proefwerk pas twee weken van te voren was aangekondigd.

#2 Anders was hij natuurlijk veel eerder begonnen met leren.

#3 Nee niet in de vakantie natuurlijk, want toen was het vakantie.

#4 En ook niet afgelopen dinsdag, want toen was die belangrijke voetbalwedstrijd op televisie.

#5 Dat zo’n voetbalwedstrijd inclusief rust maar twee uur duurt, is geen argument om in de middag en halve avond nog te gaan leren.

De andere 29 smoesjes lees je hier 😂

Bron: Tishiergeenhotel


De puber ... wát een vertalingen voor één woord

Toen ik laatst specifiek wilde opzoeken wat het woord puber was in het Duits en Engels kwam ik er al snel achter dat in veel talen het woord adolescent gebruikt wordt.

Maar wat mij vooral verbaasde was dat wij in het Nederlands heel veel verschillende betekenissen geven aan het woord puber. Zo is een puber een adolescent, een aankomende jongeling, een geslachtsrijp jong mens, een halfvolwassene en nog veel meer.

Maar wist je dat een bakvis ook een puber is? Het is een opgroeiende puber, meestal een meisje, die typisch puberaal gedrag vertoont zoals giechelen, vervelend doen en verliefd zijn. Meer definities die ‘puber’ bevatten vind je hier. Bron: encyclo.nl


Dit is de beste manier om woordjes te leren

Jong en oud heeft baat bij spelenderwijs leren. Een veelgestelde vraag is “waarom is spelenderwijs leren zo goed” en ook “het is toch kinderachtig om met een spel een taal te leren”. Nou nee hoor!

Spelenderwijs woordjes leren, een combinatie met horen, zien en schrijven is een zeer effectieve manier om je woordenschat te vergroten én je werkwoorden te leren vervoegen. Belangrijk bij het spreken van een taal is het kennen van basiswoorden en zinnen. Een hele nieuwe taal leren vergt veel oefening, herhaling en daadwerkelijk spreken met anderen.

Een mooi begin is het spelen van taalspellen. Met het spelen van het spel hoor je direct de juiste uitspraak, herhaal je die zelf hardop, lees je de teksten (op bijvoorbeeld de woordkaarten) en oefen je de schrijfwijze met de vele oefenmaterialen.

Lees hier waarom een taalspel zo’n goed didactisch gereedschap is 👍

Bron: Quiboba leer je talen


Slechte schoolresultaten? Zo help je je tiener!

Slechte schoolresultaten, een cijferlijst vol onvoldoendes of punten die niet bij je kind ‘passen’?! doen bij de meeste ouders de alarmbellen rinkelen. In dit blog geeft SKUR 5 tips waarmee je inzicht krijgt in de mogelijke oorzaak van die tegenvallende schoolresultaten.

Want laten we eerlijk zijn, bij een slecht rapport of een rits onvoldoendes, schiet bijna elk ouder in de stress. Je hebt de neiging om es even flink uit te pakken tegen je puber en te dreigen dat dit moet verbeteren want anders dan….. Je raakt er van in paniek.

En zeker als je al wat verder in het schooljaar zit, denk je al snel: gaat dit nog goed komen. Of je voelt de onmacht en vreest dat ie het gewoon niet meer gaat redden dit schooljaar, of misschien wel op dit niveau?

SLECHTE SCHOOLRESULTATEN; ZO KUN JE JE KIND HELPEN

Angst is natuurlijk nooit een goede raadgever, dat weten we allemaal. Maar wat dan wel? Neem even afstand van het geheel, stap uit de emotie en in de feiten, en stel jezelf en je kind vragen!
  1. Zit mijn kind wel op een niveau dat bij hem past?
  2. Zijn er omstandigheden aan te wijzen die de resultaten negatief hebben beïnvloed?
  3. Zit mijn kind wel goed in zijn vel?
  4. Krijgt hij/zij alles wat er op ‘m afkomt en van ‘m gevraagd wordt, wel verwerkt?
  5. Is mijn kind misschien uit balans en loopt zijn ontwikkeling fysiek, cognitief, emotioneel en sociaal even niet gelijk op?

Lees de antwoorden in dit blog

Bron: SKUR


Studietips voor leerlingen en ouders

Als je kind naar de middelbare school gaat verandert er enorm veel. Ineens hebben ze soms wel 8 of 9 vakken op een dag, hebben ze te maken met allemaal nieuwe docenten, krijgen ze veel nieuwe vrienden en vriendinnen en niets is meer zoals het was.

Je kind ondergaat in deze periode een enorme verandering. Niet alleen fysiek maar ook sociaal en emotioneel. Een heel nieuwe fase is aangebroken. En als ouder wil je je kind helpen. Helpen in deze nieuwe wereld, maar hoe dan?

Wij vonden deze studietips voor leerlingen en ouders. Tips voor een goede planning om het huiswerk van de diverse vakken te maken of te leren, tips hoe je moet ‘samenvatten’ , hoe je woordjes leert, hoe je leert voor wiskunde, tips voor het maken van een toets, hoe overhoor je je kind het beste, wat is een goede huiswerkplek en meer.

Je leest in dit handige document alle tips en adviezen

Bron: St.Bonifatiuscollege


Wil jij je kind helpen met het effectief leren van woordjes?

Je las het op een aantal plekken in dit blog al. Woordjes leren kun je op diverse manieren doen. Eén van de tips is een combinatie van het gebruiken van woordkaarten, hardop uitspreken én de schrijfwijze oefenen.

Onze spellen zijn daar bij uitstek geschikt voor. Want juist al deze facetten komen aan bod. Je hoeft het niet eens in een bepaalde volgorde te doen, maar kunt starten met datgene dat jou het meeste aanspreekt.

Wil je eerst de uitspraak horen? Dan luister je naar de podcast! Toch beginnen met de woordjes? Oefen dan met de woordkaarten. Deze zijn al voorbedrukt en bevatten specifieke informatie voor de brugklassers. Vind je het fijner om eerst te schrijven en de woorden zo te leren? Download dan het oefenmateriaal en start met schrijven.