7 Handige links en tips

handige links en tips foto

Handige links en tips voor jou en je middelbare scholier

Op zoveel plekken op het internet vind je handige links, tips en inspirerende blogs. Je scrolt je wezenloos om al die informatie te vinden. Uren gaan erin zitten hè?

Dat gebeurt mij ook vaak. En je vindt ook zoveel interessante, maar ook geestige blogs en blogs met handige tips. Maar nu gebeurt me dat niet meer, ik heb een aantal tips opgeslagen en ze gebundeld in dit blog zodat ook jij er profijt van hebt.

Het is een verzameling van interessante blogs, handige tips, leuk om te lezen en meer.Wat vind je in dit blog:

  • Studietips voor leerlingen en ouders (tips)
  • 10 tips om effectief woordjes te leren (tips)
  • Slechte schoolresultaten? Zo help je je tiener! (informatief)
  • De puber heeft een proefwerk Duits (hilarisch)
  • De beste manier om woordjes te leren (informatief)
  • Onvertaalbare Nederlandse woorden (nice to know)
  • Andere namen voor ‘puber’ (nice to know)

1) Studietips voor leerlingen en ouders

Als je kind naar de middelbare school gaat verandert er enorm veel. Ineens hebben ze soms wel 8 of 9 vakken op een dag, hebben ze te maken met allemaal nieuwe docenten, krijgen ze veel nieuwe vrienden en vriendinnen en is niets meer zoals het was.

Je kind ondergaat in deze periode een enorme verandering. Niet alleen fysiek maar ook sociaal en emotioneel. Een heel nieuwe fase is aangebroken. En als ouder wil je je kind helpen. Helpen in deze nieuwe wereld, maar hoe dan?

Wij vonden deze studietips voor leerlingen en ouders. Tips voor een goede planning om het huiswerk van de diverse vakken te maken of te leren, tips hoe je moet ‘samenvatten’ , hoe je woordjes leert, hoe je leert voor wiskunde, tips voor het maken van een toets, hoe overhoor je je kind het beste, wat is een goede huiswerkplek en meer.

Je leest in dit handige document alle tips en adviezen

Bron: St.Bonifatiuscollege

Dit artikel met handige tips en links is geschreven op 6 april 2021 en in maart 2022 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.

2) 10 Tips om effectief woordjes te leren van Woordwijzer

Hoe leer jij woordjes? Ook met je hand op de lijst? Saai hè? Wist je dat er nog veel meer leukere en effectievere vormen zijn om woorden te leren voor de lange termijn?

Voor we beginnen met de tips, is het goed om te weten hoe ons geheugen werkt. Het geheugen bestaat uit het werkgeheugen, het kortetermijngeheugen en het langetermijngeheugen. Wanneer je woorden kort voor de toets leert, werk je aan het kortetermijngeheugen. Meestal ben je ze een paar dagen na de toets weer vergeten. Bij een nieuwe toets begint het weer van voor af aan en moet je de woorden opnieuw ‘stampen’.

Gelukkig zijn er effectieve methoden om woorden te onthouden in het langetermijngeheugen. Hiervoor moet je weten dat het geheugen werkt via neurale netwerken. Dat zijn koppelingen van nieuwe herinneringen aan reeds bestaande herinneringen. Hoe meer koppelingen, hoe beter je het onthoudt.

Als je alleen het losse woord met de vertaling leert, is dit slechts 1 koppeling: dikke kans dus dat je het gauw vergeet. Gelukkig kun je de woorden op nog veel meer manieren koppelen. Zo ‘hangen’ de woorden aan verschillende draadjes in je geheugen en kun je ze snel oproepen als je ze nodig hebt. Klinkt goed, toch?!

Gebruik deze tips en word een echte maestro de palabras (woordmeester)

Tip 1: Breintraining met Spaced repetition

Met de techniek van spaced repetition wordt lange termijn onthouden een makkie. Met deze methode worden de woordjes herhaald over een telkens langer wordend tijdsinterval. In het begin komen de woordjes vaak terug (dagelijks – wekelijks), maar naar mate je ze goed doet worden de tussenpozen steeds langer (maanden – jaren).

Tegenwoordig zijn er handige apps beschikbaar die deze techniek hebben geïntegreerd, waaronder Memrise. In deze app kun je ook al je mnemonics (geheugensteuntjes), zoals je zelfbedachte ezelsbruggetjes, plaatjes, rijmpjes en voorbeeldzinnen plaatsen. Een echte aanrader!

Tip 2: Neem pauzes

Probeer niet te lang achter elkaar te leren (max 30 min). Op een gegeven moment laten je hersenen je in de steek en nemen ze geen nieuwe informatie meer op. Je kunt beter vaker kort leren, dan één keer lang.

Tip 3: Haal actief terug

Het is niet effectief om naar een tweetalige woordenlijst te gaan staren. Zorg ervoor dat je de vertaling actief terughaalt uit je geheugen door het woord op te schrijven of op te zeggen. Je kunt je ook laten overhoren.

Tip 4: Spreek de woorden uit

Spreek de woorden die je wilt leren uit in de doeltaal. Hierdoor stimuleer je niet alleen het visuele geheugen (geschreven tekst) maar ook je auditieve geheugen en je spiergeheugen. En wat je via meerdere kanalen leert, onthoud je beter.

Weet je niet hoe een woord uitgesproken wordt? Ga naar het online uitspraakwoordenboek

Tip 5: Koppel een emotie

Koppel een emotie of een herinnering aan het woord om het beter te onthouden. Beeld je dit zo levendig mogelijk in. Als je het Spaanse woord ‘socorro’ (help!) wilt leren, beeld je dan in dat je bijna verdrinkt en socorro! roept. Hiervan kun je een plaatje toevoegen als Memrise (zie tip 1)

Tip 6: Koppel het aan ander woord

Soms lijkt het woord wat je moet leren erg op een ander woord in de doeltaal of in een andere taal. Bijvoorbeeld het woordje el lago lijkt op het Engelse the lake (het meer’).

Maar ook woorden die niets met elkaar te maken hebben kun je koppelen.

Bijvoorbeeld: socorro! lijkt erg op soccer (‘voetbal’). Beeld je in dat je in nood bent en dat Ronaldo je komt redden.

Hoe gekker je verhaal, hoe beter je het onthoudt!

Tip 7: Gebruik Rijm

Heel veel liedjes en rijmpjes uit je jeugd ken je nog steeds, omdat ze rijmen! Rijm is een zeer effectief hulpmiddel om woorden te onthouden. Je kunt zelf een rijmpje verzinnen. Je kunt hierbij ook twee talen door elkaar gebruiken.

El clima en Holanda es prima

En primavera, dunne klera (kleren)

En verano, in de kano

Je kunt het ook op de melodie van een bestaand liedje doen:

‘Het is una noche, die je normalmente alleen in películas ziet’

Tip 8: Maak een zin of verhaaltje

Wanneer je zelf actief met het woord aan de slag gaat, onthoud je het beter. Maak een simpele zin waaruit de betekenis van het woord blijkt. Je kunt ook meerdere woorden combineren in een zin of in een verhaaltje. Ook hier geldt: hoe gekker het verhaal, hoe beter je het onthoudt!

Je kunt ook gebruik maken van de site tatoeba voor voorbeeldzinnen.

Tip: voeg je eigen zinnen toe aan Memrise als mem (zie tip 1 voor link naar memrise)

Tip 9: Kies de manier die bij jou past

Uiteindelijk heeft iedereen zijn favoriete manieren om te leren. Probeer de bovenstaande technieken zeker allemaal eens uit, maar kies vooral die manieren die bij jou passen.

Tip 10: Schep op

In veel apps kun je bijhouden hoeveel woordjes je hebt geleerd. Schep hierover lekker op tegenover je vrienden en familie. Het is best gaaf als je kunt zeggen: ‘ik ken al 1432 woorden in het Spaans!’.

Bron: Woordwijzer

 

3) Slechte schoolresultaten? Zo help je je tiener!

Slechte schoolresultaten, een cijferlijst vol onvoldoendes of punten die niet bij je kind ‘passen’?! doen bij de meeste ouders de alarmbellen rinkelen. In dit blog geeft SKUR 5 tips waarmee je inzicht krijgt in de mogelijke oorzaak van die tegenvallende schoolresultaten.

Want laten we eerlijk zijn, bij een slecht rapport of een rits onvoldoendes, schiet bijna elke ouder in de stress. Je hebt de neiging om es even flink uit te pakken tegen je puber en te dreigen dat dit moet verbeteren want anders dan…..

Je raakt er van in paniek.

En zeker als je al wat verder in het schooljaar zit, denk je al snel: gaat dit nog goed komen. Of je voelt de onmacht en vreest dat ie het gewoon niet meer gaat redden dit schooljaar, of misschien wel niet op dit niveau?

SLECHTE SCHOOLRESULTATEN? ZO KUN JE JE KIND HELPEN!

Angst is natuurlijk nooit een goede raadgever, dat weten we allemaal. Maar wat dan wel? Neem even afstand van het geheel, stap uit de emotie en in de feiten, en stel jezelf en je kind vragen!

  • Zit mijn kind wel op een niveau dat bij hem past?
  • Zijn er omstandigheden aan te wijzen die de resultaten negatief hebben beïnvloed?
  • Zit mijn kind wel goed in zijn vel?
  • Krijgt hij/zij alles wat er op ‘m afkomt en van ‘m gevraagd wordt, wel verwerkt?

Is mijn kind misschien uit balans en loopt zijn ontwikkeling fysiek, cognitief, emotioneel en sociaal even niet gelijk op?

Lees de antwoorden in dit blog

Bron: SKUR | bedenkers van de beste huiswerkplanners voor middelbare scholieren

 

4) De puber heeft een proefwerk Duits in 34 irritante stappen

Als er voor het vak “uitstellen” een examen bestond, dan was de zoon van Martine daar met vlag en wimpel voor geslaagd. Hij had hij een proefwerk Duits. En op hilarische wijze schrijft Martine van “Tis hier geen hotel” over de toets Duits die haar zoon had. En dan met name over het voortraject, man o man wat een smoesjes. Echt té leuk dit!

#1 Hij vindt het oneerlijk dat het proefwerk pas twee weken van te voren was aangekondigd.

#2 Anders was hij natuurlijk veel eerder begonnen met leren.

#3 Nee niet in de vakantie natuurlijk, want toen was het vakantie.

#4 En ook niet afgelopen dinsdag, want toen was die belangrijke voetbalwedstrijd op televisie.

#5 Dat zo’n voetbalwedstrijd inclusief rust maar twee uur duurt, is geen argument om in de middag en halve avond nog te gaan leren.

#6 Ook gisteren was hij nog niet begonnen, zelf toen jij vroeg of het niet slim was om nu al te beginnen met leren.

#7 Er moesten toen er nog wat levels worden uitgespeeld.

#8 Bovendien: de héle klas begint vandaag pas met leren.

#9 Gistermiddag ging de puber eindelijk eens opzoeken over welke hoofdstukken het ging, om te concluderen dat het ‘toch best veel’ was.

#10 Terwijl jij plaatsvervangend in paniek raakt, vindt hij het belangrijker om eerst even te chillen want hij is namelijk net uit school.

#11 De puber denkt dat het sneller gaat als jij hem overhoort.

#12 De puber vindt het irritant dat jij hem vraagt naar de spelling van bepaalde woorden.

#13 De puber vindt het irritant als jij zijn uitspraak verbetert.

#14 De puber wordt kwaad als jij hem terugstuurt naar zijn kamer om het nog beter te leren.

#15 De puber komt beneden omdat hij vindt dat hij zich aan de keukentafel beter kan concentreren.

#16 De puber vindt dat jij te hard ademt

#17 De puber vindt dat jij te hard slurpt met de thee

#18 De puber wil liever dat jij boven gaat zitten, zodat hij geconcentreerd kan leren

#19 De puber vindt de vraag of hij tussendoor nog een rijtje Schwere Wörter heeft geleerd, een irrelevante vraag.

#20 Dat doet niemand in de klas

#21 Nee, ook die jongen niet die altijd tienen had.

#22 De puber vraagt of hij zijn telefoon even mag.

#23 Zodat hij kan uitrekenen wat hij minimaal moet halen om gemiddeld een voldoende te staan.

#24 Van de uitslag van deze rekensom raakt de puber enigszins in paniek.

#25 De puber vraagt of jij een briefje wil schrijven dat hij ziek is, zodat hij kan herkansen.

#26 Als jij vervolgens iets mompelt in de trant van ‘nee, dan had je maar eerder moeten beginnen’ loopt hij stampvoetend naar boven.

#27 Na twee uur klop je aan om te vragen of je ‘m nog een keer moet overhoren.

#28 Het antwoord op die vraag is een keiharde ontkenning.

#29 Om elf uur ‘s avonds -als jij naar bed gaat- zie je dat het licht nog brandt.

#30 De puber vindt het een heel slecht idee om een uurtje eerder op te staan om met een fris hoofd verder te leren.

#31 Omdat jij vreest dat de puber door het nachtbraken de wekker niet gaat horen, besluit je hem de volgende dag zelf wakker te maken.

#32 Jouw suggestie om snel uit bed te komen om de boel nog even door te kijken, wordt verwelkomt met een welgemeend ‘Rot Op’.

#33 Je ontwaart onder zijn kussen het tekstboek van Duits.

#34 Je zou willen dat jij net zo optimistisch was als hij.

 

Je leest het hele blog op de website van Tishiergeenhotel ?

Bron: Tishiergeenhotel

 

5) Dit is de beste manier om woordjes te leren

Jong en oud heeft baat bij spelenderwijs leren. Maar vraag jij je ook wel eens af “waarom spelenderwijs leren zo goed is?” en of “het niet kinderachtig is om met een spel een taal te leren?”.

Nou nee hoor!

Spelenderwijs woordjes leren, een combinatie met horen, zien en schrijven is een zeer effectieve manier om je woordenschat te vergroten én je werkwoorden te leren vervoegen.

Belangrijk bij het spreken van een taal is het kennen van basiswoorden en zinnen. Een hele nieuwe taal leren vergt veel oefening, herhaling en daadwerkelijk spreken met anderen.

Een mooi begin is het spelen van taalspellen. Met het spelen van een spel hoor je direct de juiste uitspraak, herhaal je die zelf hardop, lees je de teksten (op bijvoorbeeld de woordkaarten) en oefen je de schrijfwijze met de vele oefenmaterialen.

Lees waarom een taalspel zo’n goed didactisch gereedschap is ?

Bron: Quiboba leer je talen

 

6) Onvertaalbaar Nederlands

Het Nederlands is niet altijd even makkelijk om te zetten naar een andere taal. Neem alleen al alledaagse woorden als buurvrouw, toch en uitbuiken. Hoe vertaal je die op beknopte wijze naar het Engels?

Nogal wat Engelse woorden zijn niet bondig en tegelijkertijd nauwkeurig in het Nederlands te vertalen. Een kopje koffie is kneuteriger dan een kop koffie, maar beide worden a cup of coffee in het Engels.

En dan die verkleinwoorden. In de meeste gevallen is er in het Engels een extra woord nodig om weer te geven dat het om een kleine variant van het bedoelde begrip gaat. Een autootje wordt bijvoorbeeld small car, little car, tiny car.

Maar ook woorden voor vrouwen, samengestelde bijvoeglijke naamwoorden, kleine woordjes als ‘toch’ en de haakjes die wij gebruiken. In een andere taal is dat toch echt anders.

Lees het hele artikel (op pag.4-6)

Bron: Onze taal

 

7) De puber … wát een vertalingen voor één woord

Toen ik laatst specifiek wilde opzoeken wat het woord puber was in het Duits en Engels kwam ik er al snel achter dat in veel talen het woord adolescent gebruikt wordt.

Maar wat mij vooral verbaasde was dat wij in het Nederlands heel veel verschillende betekenissen geven aan het woord puber.

Zo is een puber een adolescent, een aankomende jongeling, een geslachtsrijp jong mens, een halfvolwassene en nog veel meer.

Maar wist je dat een bakvis ook een puber is? Het is een opgroeiende puber, meestal een meisje, die typisch puberaal gedrag vertoont zoals giechelen, vervelend doen en verliefd zijn. Meer definities die ‘puber’ bevatten vind je hier

Bron: encyclo.nl

 

Wil jij je tiener helpen met het effectief leren van woordjes in een vreemde taal?

Je las het op een aantal plekken in dit blog al. Woordjes leren kun je op diverse manieren doen. Eén van de tips is een combinatie van het gebruiken van woordkaarten, hardop uitspreken én de schrijfwijze oefenen.

Onze taalspellen zijn daar bij uitstek geschikt voor. Want juist al deze facetten komen aan bod. Je hoeft het niet eens in een bepaalde volgorde te doen, maar je kunt starten met datgene dat jou het meeste aanspreekt.

Wil je eerst de uitspraak horen? Dan luister je naar de podcast!

Toch beginnen met de woordjes? Oefen dan met de woordkaarten. Deze zijn al voorbedrukt en bevatten specifieke informatie voor de brugklassers.

Vind je het fijner om eerst te schrijven en de woorden zo te leren? Download dan het oefenmateriaal en start met schrijven.

 

Leren met voorbedrukte woordkaarten optin

 

Gratis extra's

Een vreemde taal leren is niet voor iedereen eenvoudig. Het vraagt om herhaling en veel oefenen. Afwisseling in leren zorgt dan voor een betere opname van de kennis. De Quiboba taalspellen zijn ontwikkeld om deze afwisseling te creëren. Zien, horen, spreken én schrijven, het kan allemaal én ook nog eens op je eigen tempo en in je eigen tijd.