Kennis van talen is de deur naar wijsheid

ijshockey spelen in canada

Jazeker! Deze mooie quote las ik laatst en ik vond hem zo passend:
“Knowledge of languages is the doorway to wisdom”

​​Als je je talen spreekt kom je namelijk een heel eind in de wereld. Wanneer je gaat reizen na je studie, of als tussenjaar, maar ook als je een studie in het buitenland volgt of voor je werk is het superhandig wanneer je diverse talen spreekt.

Mijn zoon Bob heeft het zelf ondervonden. Zoals je misschien wel weet is hij op 15-jarige leeftijd naar Zweden verhuisd en heeft daar de middelbare school gedaan. Hij sprak geen woord Zweeds, maar werd in een Zweedse klas gezet en moest aan de slag. Natuurlijk waren de eerste maanden zwaar voor hem. ​Zonder ouders in een vreemd land zijn, wonen in een gastgezin, naar school gaan en zijn plekje veroveren in het ijshockeyteam. Maar het is hem gelukt! Vorig jaar juni waren we bij zijn diploma-uitreiking en wát waren we trots!
❤️

eindexamen gala in zweden

Een bijzondere traditie in Zweden

Op de foto hierboven zie je wel hóe trots ik ben 😃 Het is een hele bijzondere traditie om in Zweden af te studeren van je middelbare school. Het feest duurt wel een week! Elke dag zijn er activiteiten met de klas en school. Op woensdag is er het traditionele gala met de mooie auto’s en op vrijdag is dan het formele afscheid.

Dat begint met een kerkdienst. Elke klas komt naar het altaar, krijgt de diploma’s, er wordt over elke leerling iets vertelt. Heel bijzonder om hierbij te zijn. ​​Alle meisjes dragen een witte jurk en alle jongens een kostuum met witte speciale hoed. Na afloop van de kerkdienst lopen ze in de rij door het dorp naar de school waar ze uiteindelijk het gebouw, per klas, uit komen gerend. Elke scholier krijgt van zijn/haar ouders een bord met een foto van vroeger (zoals je hierboven ziet). Och ik kan je er zó veel over vertellen, eerlijk gezegd kan ik blogs vol schrijven over hoe dol ik ben op Zweden, het schoolsysteem, de cultuur en de natuur.

En dan ga je van Zweden naar Canada

Maar om terug te komen op de talen, mijn zoon Bob leerde Zweeds en spreekt het inmiddels zo goed dat wanneer hij naar een ijshockeykamp gaat of een bijbaantje heeft ze écht niet door hebben dat hij een Nederlandse jongen is, zo goed Zweeds spreekt hij.

​​Afgelopen jaar is hij van Zweden naar Canada verhuisd, met een tussenstop in Zuid-Korea😅 En ook het Engels gaat hem heel goed af. Hij spreekt dus Nederlands, Zweeds en Engels en reist daarmee de wereld rond. ​​Het is toch fantastisch dat je met talen zo ver kunt komen in de wereld.

En dan te bedenken dat de Quiboba Taalspellen ontwikkeld zijn, omdat Bob veel sportte (ijshockey, maar dat is wel duidelijk 😊 ) en veel tijd moest stoppen in trainingen en wedstrijden. Het leren van Frans en Duits op de brugklas was niet altijd gemakkelijk voor hem. Toen ik eenmaal de taalspellen ontwikkeld had en met hem de werkwoord vervoegingen en veelvoorkomende woorden oefende​​​, in de bus onderweg naar een wedstrijd of ’s ochtends aan het ontbijt, ging het veel beter met zijn talen.

ijshockey toen en nu

Spelenderwijs leren is heel effectief

Het is mijn droom dat iedereen minimaal één vreemde taal leert, maar liefst meer. En dan vooral leert op een leuke manier, spelenderwijs. Want spelenderwijs leren is een effectieve manier om te leren. Hierover vertel ik je meer in het blog “Waarom is spelenderwijs leren zo goed”.