Welke vraag stel jij op de online Open Dag?

welke vraag stel jij op de online open dag
De ‘open dagen’ zijn weer volop aan de gang. En wat is iedereen creatief. Ik zie leuke activiteiten voorbij komen op Social Media. Scholen doen er veel aan om jou zo goed mogelijk te informeren over waar zij voor staan en wat ze bieden.

Want de overgang van de basisschool naar de middelbare school is huge én ook nog eens een hele spannende stap. Zo’n Open Dag is een goed moment om kennis te maken met de middelbare school.

Welke vraag stel jij op de online Open Dag?

Sommige scholen bieden online sessies aan waar je vragen kunt stellen. Omdat het vaak moeilijk is om het juiste te vragen geef ik je hierbij een aantal vragen die jij kunt stellen:

  1. Zijn er combinatie brugklassen van bijvoorbeeld TL/havo  of havo/vwo? Sommige kinderen komen wat langzamer op gang, of hebben net wat meer uitleg nodig.  Als er het eerste jaar dan combinatie klassen zijn dan ligt er niet meteen zo’n druk op het kind.
  2. Zijn er toetsweken en hoe vaak per jaar zijn die?
  3. Welke profielen zijn er?
  4. Kun je extra vakken volgen zoals Spaans of misschien wel de hele opleiding in het Engels doen?  
  5. Wat zijn de mogelijkheden wanneer je kind extra uitleg nodig heeft?
  6. Zit er variatie in de manier van lesgeven? Sommige vakken lenen zich goed voor meer interactie zoals bijvoorbeeld de taallessen. Wordt er gebruik gemaakt van spreken in de vreemde taal gedurende de lessen, worden andere materialen ingezet zoals educatieve spellen of luistervaardigheden?
  7. Hoe worden de leerlingen in dat eerste jaar begeleid in het leren, maar ook in het maken van huiswerk en werkstukken?
  8. En vraag ook eens aan de persoon die je vragen beantwoordt wat hij/zij  het leukste vindt van deze school. Vraag bijvoorbeeld de top 3!

Met Social Media zie je veel

Zo krijg je al een beter beeld van wat de school te bieden heeft. Maar een school kiezen gaat ook voor een deel over ‘hoe voel ik mij hier’, ‘ vind ik de omgeving fijn’. Dat is nu natuurlijk moeilijker omdat je de school fysiek niet kunt bezoeken.

Daarom zijn er ook scholen die leerlingen video’s laten maken in de school met een virtuele tour. Social Media is nu heel belangrijk, omdat hier veel op gedeeld wordt. Vooral de berichten op Instagram en Facebook, maar ook de stories die er gedeeld worden.

Het geeft je een goed beeld in hoe de school dingen aanpakt. En wanneer je op zo’n ‘feed’ bent scroll dan ook eens naar beneden en lees wat posts gedurende het afgelopen jaar. Dat geeft je ook een beeld van waar zij aandacht aan besteden en welke extra activiteiten er georganiseerd worden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wil je helemaal goed voorbereid aan de brugklas beginnen? Ongeacht welke school je bezoekt? Ga dan aan de slag met de taalspellen. Zij bevatten van elke taal de basiskennis brugklas. Als je deze woorden en werkwoordvervoegingen al kent heb je straks veel meer tijd over voor andere vakken, omdat je al een voorsprong hebt met de vreemde talen.

In dit artikel lees je nog meer informatie over het kiezen van een middelbare school.

Wil jij direct aan de slag?

Kijk dan hier bij onze taalspellen!

Ja, ik wil ook zo'n spel

Spelenderwijs een vreemde taal leren, dat wil ik ook!