Welke vraag stel jij op de Open Dag?

welke vraag stel jij op de online open dag
De ‘open dagen’ zijn weer volop aan de gang. En wat is iedereen creatief. Ik zie leuke activiteiten voorbij komen op Social Media. Scholen doen er veel aan om jou zo goed mogelijk te informeren over waar zij voor staan en wat ze bieden.

Bezoek jij samen met je kind de open dagen van middelbare scholen? Dan krijgen jullie al snel een goede indruk. 

Want een school kiezen gaat namelijk ook over ‘hoe voel ik mij hier’, ‘ vind ik de omgeving fijn’, past deze school bij mij?

Het begint al met het schoolgebouw. Is het groot? Voelt het prettig? Waar zijn de kluisjes, de kantine, de klaslokalen? Als je rondloopt zie je ook de klaslokalen met de verschillende vakken. Hoe zijn ze ingericht? Wordt er veel aandacht aan besteed? En je ontmoet ook de docenten? Hoe komen ze op je over? Maken ze een praatje met je, geven ze uitleg, laten ze zien hoe ze lesgeven? Tijdens zo’n open dag krijg je een goed beeld van de sfeer op school. En als ouder voel je meestal wel aan of je kind er past. Als je een nieuwe school gaat bezoeken is het slim om je vooraf wat voor te bereiden. Schrijf bijvoorbeeld enkele vragen op waar je graag een antwoord op wil hebben. 

 

Welke vraag stel jij op de Open Dag?

Ik help je op weg en geef je alvast een aantal vragen die jullie kunnen stellen:

  1. Zijn er combinatie brugklassen van bijvoorbeeld TL/havo  of havo/vwo? Sommige kinderen komen wat langzamer op gang, of hebben net wat meer uitleg nodig.  Als er het eerste jaar dan combinatie klassen zijn dan ligt er niet meteen zo’n druk op het kind.
  2. Zijn er toetsweken en hoe vaak per jaar zijn die?
  3. Welke profielen zijn er?
  4. Kun je extra vakken volgen zoals Spaans of misschien wel de hele opleiding in het Engels doen?  
  5. Wat zijn de mogelijkheden wanneer je kind extra uitleg nodig heeft?
  6. Zit er variatie in de manier van lesgeven? Sommige vakken lenen zich goed voor meer interactie zoals bijvoorbeeld de taallessen. Wordt er gebruik gemaakt van spreken in de vreemde taal gedurende de lessen, worden andere materialen ingezet zoals educatieve spellen of luistervaardigheden?
  7. Hoe worden de leerlingen in dat eerste jaar begeleid in het leren, maar ook in het maken van huiswerk en werkstukken?
  8. En vraag ook eens aan de persoon die je vragen beantwoordt wat hij/zij  het leukste vindt van deze school. Vraag bijvoorbeeld de top 3!

 

Volg de middelbare school op Social Media 

Tegenwoordig maken scholen daar veel gebruik van. Zo krijg je al snel een beter beeld van wat de school te bieden heeft. Tijdens deze periode stellen docenten zich ook vaak voor met een kort filmpje, zie je de klaslokalen en leuke activiteiten voorbij komen. Het geeft je een goed beeld van hoe de school dingen aanpakt.

En wanneer je op zo’n ‘feed’ bent scroll dan ook eens naar beneden en lees wat posts gedurende het afgelopen jaar. Dat geeft je ook een beeld van waar de school aandacht aan besteed en welke extra activiteiten er georganiseerd worden.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wil je je nu al goed voorbereiden op de brugklas? Ongeacht welke school je bezoekt? Ga dan eens spelen met taalspellen.​ Zo leer je nu al woordjes van bijvoorbeeld Frans of Engels die je tijdens je eerste jaar zult krijgen. Dat heeft een groot voordeel. Want doordat je nu al de woordenschat leert, heb je straks op de middelbare een voorsprong. En die voorsprong kun je dan heel goed gebruiken, want vergis je niet…op de brugklas is het hard werken. 

Lees ook eens mijn 9 tips om je voor te bereiden op de brugklas

Veel plezier met het bezoeken van de Open Dagen! Als je vragen hebt, hoor ik het graag. Stuur mij dan een e-mail.

 

Ja, ik wil ook zo'n spel

Spelenderwijs een vreemde taal leren, dat wil ik ook!