5 Manieren om een vreemde taal te leren

5 manieren om een vreemde taal te leren foto

Dit zijn 5 manieren om een vreemde taal te leren

Een vreemde taal leren: elke middelbare scholier krijgt er mee te maken.

En voor het ene kind is dat een makkie en voor het andere kind een ware struggle. Want weet je wat het is met het leren van een taal? Het is een kwestie van heel veel oefenen en herhalen. En een taal leren uit een boek is nu eenmaal geen leuke bezigheid. Maar hoe leer je de vreemde talen dan wel?

Wij zetten de 5 manieren om een vreemde taal te leren voor je op een rij.

 

5 Manieren om een vreemde taal te leren:

  1. Luisteren naar liedjes
  2. Een mindmap maken
  3. De kaartjesmethode
  4. De afdekmethode
  5. De online methode

 

1) Luister naar liedjes

Zingend de Franse werkwoorden leren. Online vind je liedjes van de Franse werkwoordvervoegingen . Doordat je ze in een bepaald ritme hoort, onthoud je ze beter! Hoe vaker je luistert, hoe beter je ze onthoudt!

Na een tijdje zul je merken dat je de werkwoorden zo uit je hoofd kunt vervoegen. En spreekt de muziek je niet aan? Maak dan je eigen liedje of rap!

 

2) Maak eens een mindmap

Een andere manier van een vreemde taal leren is door een mindmap te maken. Bijvoorbeeld van de werkwoorden. Schrijf het werkwoord in het midden van een groot vel papier en schrijf er volgens de werkwoordvervoegingen omheen. Dit kun je doen voor alle werkwoorden, kalenderwoorden, familiewoorden, cijfers of andere woordgroepen. Zo creëer je je eigen taal in beeld.

Dit artikel over 5 manieren om een vreemde taal te leren is geschreven op 21 april 2021 en in maart 2022 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.

 

3) Een hele bekende manier is de ‘kaartjesmethode’

De kaartjesmethode is al heel lang een ideale methode om woorden en vervoegingen onder de knie te krijgen.

Je kunt de kaartjes iedere keer zelf maken van het hoofdstuk waar je bent. Maar je kunt ook een spel spelen waarin de basiskennis van de brugklas zit. Zo kun je heel gericht een werkwoord eruit nemen en dit oefenen zodat je het ook écht niet meer vergeet.

Onze taalspellen zijn gebaseerd op de kaartjesmethode. Ik zeg gebaseerd, want naast de 72 voorbedrukte woordkaarten met de belangrijke werkwoorden en woordjes ontvang je ook een podcast met de uitspraak en materiaal om je schrijfwijze te oefenen.

Door de vele variatie mogelijkheden past het spel bij ieder kind. Leer je beter door een taal te horen? Dan luister je de podcast. Wil je jezelf overhoren? Dan print je de oefenbladen en leer je direct de schrijfwijze en controleer je jezelf aan de hand van controlebladen. Of je neemt de kaartjes erbij als je op de bank zit, op bed ligt of aan tafel zit, en kijkt hoeveel woorden en zinnen je al kent.

Het unieke van de taalspellen is dat je de woorden en werkwoorden allemaal gedurende het brugklasjaar krijgt. Hiermee krijg je een voorsprong op de lesstof en kun je die belangrijke woorden blijven herhalen. Want dat is namelijk heel erg belangrijk tijdens je brugklasjaar.

Elk hoofdstuk uit een lesboek bevat namelijk werkwoorden die je leert. Maar als je naar het volgende hoofdstuk gaat wordt verondersteld dat je die werkwoorden dus allemaal al kent en ze kunt vervoegen. En dat is meestal niet zo.

Je moet ze juist blijven herhalen om die vervoegingen te automatiseren. En wanneer je dat doet zul je gedurende het brugklasjaar meer tijd over hebben voor de andere vakken omdat je de taalkennis al kent.

Ben je benieuwd hoe de taalspellen eruit zien? Of wil je een video bekijken om te zien hoe je de QR code scant? Kijk dan snel hier om een goede indruk te krijgen van de taalspellen.

 

4) Dan is er ook nog de ‘afdekmethode’

Wil je toch leren uit je schoolboek? Dan gebruik je de afdekmethode om een vreemde taal te leren.

Neem je werkboek en leer de woorden uit je hoofd. Eerst het eerste rijtje, of de eerste 10 woorden. Vervolgens de volgende 10 woorden. En zo ga je door totdat je de pagina uit je boek helemaal behandeld hebt. Om jezelf te overhoren leg je een blaadje over de vreemde woorden en probeer je de Nederlandse woorden te vertalen.

Schrijf de woorden op, daardoor onthoud je ze beter en kun je meteen de schrijfwijze controleren. Vink de woorden die je kent af en herhaal degene die je niet kent.

Heb je Nederlands – vreemde taal gehad, draai het dan nu om en doe hetzelfde voor vreemde taal – Nederlands.

 

5) Tot slot de ‘online methode’

Online vind je programma’s om jezelf te overhoren. Er zijn meerdere sites waar je zelf de woorden intypt en je vervolgens jezelf gaat overhoren zoals bij Wozzol, Quizlet en Wrts.

Maar let hierbij op! Wanneer je zelf woordjes invoert let dan goed op de spelling. Want je leert het zoals jij jouw woordenlijsten aanmaakt. En als je een typefoutje hebt gemaakt leer je het woord verkeerd.

Een tip hierbij is: laat iemand jouw woordenlijsten controleren zodat je zeker weet dat je de juiste spelling ingevoerd hebt en dus de juiste spelling leert.

 

Wil jij aan de slag met de voorbedrukte kaartjesmethode?

Maar liefst 72 kaarten per spel; voor elk brugklas werkwoord en belangrijke woorden een kaartje mét voorbeeldzin én podcast? In één keer alle basiskennis bij elkaar voor een heel schooljaar. Zo kun je lekker vooruit leren en tijd overhouden voor de andere vakken.

De woordkaarten zijn duidelijk en geordend met kleur. Je ontvangt er lekker veel oefenmateriaal bij om ook de schrijfwijze te oefenen. En wat helemaal handig is ze zijn ook nog eens inclusief podcast voor de juiste uitspraak én leuke extra’s om het leren nóg leuker en vooral gemakkelijker te maken.

Je kunt direct aan de slag met het leren van de vreemde talen van de brugklas Frans, Duits, Engels en Spaans

 

 

Leren met voorbedrukte woordkaarten optin