Het effect van kleur op leren

Het effect van kleur op leren foto

Dit is het effect van kleur op leren

Kleur heeft een zeer groot effect bij het leren en is zelfs de belangrijkste visuele ervaring bij leren. Het heeft een enorm hoge aandachtswaarde en is een zeer krachtig informatiekanaal voor onze hersenen.

We kunnen er dan ook niet omheen, het effect van kleur op leren en het leervermogen is groot.

Er zijn vele onderzoeken naar gedaan en deze tonen aan dat kleur een zeer positieve invloed heeft op het onthouden van je leerstof, en het werkt voor alle leeftijdsgroepen, van jonge kinderen tot studenten.

Kleur zorgt er voor dat de te leren stof je aandacht trekt of vasthoudt

Kleuren stimuleren de hersenen en het geheugen. Het blijkt dat hoe hoger de aandachtswaarde van de leerstof is, hoe sneller de leerstof wordt opgeslagen van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen.

En dat is heel goed bij bijvoorbeeld het onthouden van woordjes en het vergroten van je woordenschat.

Dat betekent dat met het juiste kleurgebruik je de kans vergroot dat de leerstof met succes wordt opgeslagen en dus later kan worden opgehaald in je geheugen.

Met welke kleur onthoud je het best?

Of werken alle kleuren goed? Onderzoek heeft uitgewezen dat vooral de primaire kleuren en hoge contrasten,  goed zijn voor je leerprestaties. Deze hebben een hoge aandachtswaarde. Zachte kleuren en lage contrasten hebben een lage aandachtswaarde.

De originele tekstmarkers zijn uitgebracht in de neonkleuren groen, oranje, roze en geel. Dat is niet voor niets. Het zijn kleuren die je aandacht trekken en dus goed opvallen.

Een hoog contrast kun je ook bereiken door de voor- en achtergrondkleur met elkaar te combineren. Een witte tekst op een zwarte achtergrond valt namelijk net zoveel op als een neon roze gemarkeerde tekst op een witte achtergrond.

Als je markers gebruikt geldt overigens “gebruik ze met mate”. Ga niet een hele tekst markeren, want dan valt het belangrijkste element namelijk niet meer op en ga je aan het effect van kleur voorbij. Enkel de ‘hoofdwoorden of zinnen’ in een tekst markeer je.

Het effect van kleur bij het leren van een taal

Dat het gebruik van kleur een positief effect heeft op het onthouden en leren van woordjes is ook de reden dat wij gebruik maken van mooie sprekende kleuren in onze taalspellen.

Door kleur te gebruiken in de verschillende woordgroepen deel je visueel al de woordenschat op. Door vervolgens specifieke kleuren te gebruiken bij bepaalde woordgroepen ga je ze sneller en beter onthouden.

Zo zijn alle woordkaartjes waar ‘cijfers’ op staan rood met witte letters (dat zorgt voor een goed contrast), en alle ‘kalenderwoorden’ staan op witte kaartjes met een donkerblauwe tekst (= hoog contrast).

Door steeds dezelfde kleuren te gebruiken voor bepaalde woordgroepen zorgen we dus voor duidelijkheid, structuur en verankering van de leerstof.

Want of je nu spel 1, 2 en/of 3 speelt en de kaarten samenvoegt, in alle 3 de spellen zijn bijvoorbeeld de cijferkaarten rood en de kalenderwoorden wit (alle talen bestaan uit 3 taalspellen, elk spel is een uitbreiding op je woordenschat)

Mijn tip voor jou

Gebruik kleur bij het leren. Bijvoorbeeld bij het markeren van je leerstof, het schrijven met gekleurde pen (bijv. een rode pen wanneer je iets vaak vergeet en er de nadruk op wilt leggen), gebruik diverse gekleurde plakbriefjes (grote en kleine post-its), leer woordjes en ga flashcards zelf maken en geef elke woordgroep een kleur of leer ze met onze gekleurde voorbedrukte woordkaarten.

Dit effect hebben de verschillende kleuren op je in je leeromgeving

Kleur kun je natuurlijk ook heel goed inzetten in de ruimte waarin je leert. Want zonder dat je het weet hebben de kleuren in je omgeving een positief of negatief effect op je leervermogen.

Rood kan gevoelens van energie opwekken en de creativiteit aanmoedigen. Het werkt goed bij repetitieve of detailgerichte taken om je een energieboost te geven.

Geel is een echte aandachtstrekker. Zet belangrijk studiemateriaal op gele post-it’s of kaartjes. Voeg gele elementen toe in de ruimte om de alertheid te bevorderen, bijvoorbeeld geen gele pennenbak,  een mok, bloempot of kussens.

Oranje stimuleert het kritisch denken en het geheugen; je mentale activiteit. Een klein nadeel, remmingen worden weggenomen wat bijvoorbeeld de eetlust doet toenemen.

Groen bevordert kalmte en een gevoel van ontspanning en is geweldig voor het stimuleren van langdurige concentratie. Gebruik grote delen van deze kleur, bijvoorbeeld een muur, om een rustgevende sfeer in de ruimte te verspreiden.

Blauw bevordert een gevoel van welzijn, waardoor het ideaal is voor leersituaties die intens uitdagend en cognitief belastend zijn.

Wil je weten welke kleuren een goed effect hebben op de leeromgeving per leeftijdsgroep? Kijk dan wat de wereld van de architect vertelt over kleur als cruciale tool voor een optimale leeromgeving.

Veel succes met het gebruik van kleur bij het leren.

Wil jij aan de slag met gekleurde voorbedrukte woordkaarten? En tevens direct de uitspraak horen van de woorden en zinnen? Kijk dan bij onze taalspellen Frans, Duits, Engels en Spaans.

 

Leren met voorbedrukte woordkaarten optin

 

Wil je aan de slag met voorbedrukte woordkaarten?

Direct aan de slag met een taalspel?