Is helpen met huiswerk verstandig?

Is helpen met huiswerk maken verstandig tiny

Is helpen met huiswerk verstandig?

Je kind gaat naar de brugklas. Dan ga jij je vast een keer afvragen “is helpen met huiswerk verstandig?” Want de brugklas, dat is een hele grote stap in het leven van je kind. En wat gebeurt er veel.

Zo’n brugklasjaar is overweldigend. Niet alleen verandert er in het leven van je tiener een heleboel qua lichamelijke ontwikkeling, maar zeker ook in hun sociale ontwikkeling. Hun hele omgeving verandert in een jaar tijd.

En naast die sociaal emotionele – en lichamelijke ontwikkeling komt er nog een hele nieuwe ontwikkeling om de hoek kijken, namelijk de schoolontwikkeling.

Een heel nieuw leven ontpopt zich voor je tiener. Een schoolleven met veel vakken, huiswerk, toetsen en helaas ook huiswerkstress.

Als je dat allemaal op je tiener af ziet komen, ziet hoe je kind in de stress schiet, dan is als ouder vaak je eerste reactie ‘helpen met huiswerk maken’.

Maar is het wel zo slim om je kind te helpen met huiswerk?

Heb jij niet ook wel eens avonden zitten knutselen om een leuke spreekbeurt te maken, of verhalen vertelt voor een opstel, of die sommen even snel meegemaakt zodat je kind het op tijd af had?

Vast wel. En je bent niet de enige. Elke ouder heeft het weleens gedaan.

Maar nu je tiener in de brugklas zit is het een ander verhaal. Nu is helpen met huiswerk niet meer zo gemakkelijk. De methodes zijn veranderd ten opzichte van jouw jaren op de middelbare school, je kennis is niet meer wat het was en misschien is je taalkennis wel helemaal verdwenen, omdat je de talen niet meer gesproken hebt.

Dit artikel over helpen met huiswerk is geschreven op 22 januari 2019 en in januari 2022 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.

Hoe kun je jouw kind helpen met huiswerk?

Ik zou zeggen kies je eigen sterke kant. Ben je goed in de bèta vakken dan ligt daar jouw kracht en kun je je kind goed helpen met bijvoorbeeld wiskunde en natuurkunde.

Kun je zelf goed het overzicht bewaken en een to-do-lijstje maken? Maak dan een huiswerkplanning voor je tiener zodat er overzicht en duidelijkheid is.

Heb je een talenknobbel? Help dan met het leren van woordjes, overhoren en het controleren van de schrijfwijze.

Elk kind leert anders, en elk kind heeft een voorkeur voor bepaalde vakken. Het nadeel is dat alle vakken geleerd moeten worden, ook als het niet je sterkste vak is. En dan is het handig als er hulptroepen zijn.

Hulptroepen in de vorm van jouw rol als ouder, om te helpen met overhoren of het kiezen van een manier om te leren. Maar ook hulptroepen in de zin van handige materialen en leermiddelen.

Neem nu die vreemde talen. Het ene kind vindt ze supergemakkelijk, voor het andere kind is het een ware struggle.

De uitspraak, de schrijfwijzen, de hoeveelheid. En daar komt nog eens bij dat een vreemde taal leren een kwestie is van oefenen, oefenen, oefenen. En vooral woordjes en werkwoorden leer je door te overhoren, kriskras door elkaar en dit dagelijks te herhalen.

Dat is nogal wat hè! Het is echt veel.

Hoe gaat het vaak in de praktijk?

Leerlingen leren op school de vreemde talen uit een lesboek. In je lesboek krijg je rijtjes woorden die je moet leren voor een toets. Elk hoofdstuk weer.

Het nadeel van woordenlijsten leren uit een lesboek is dat je al snel de volgorde kent. Dit zorgt er dan voor dat je de woordjes niet meer echt opslaat. Want als je je kind de volgende dag overhoort, en begint met een andere volgorde, dan zijn ze het geleerde vaak kwijt.

Dus da’s niet handig om te doen.

Wat werkt dan wel?

Leer de woordjes uit je lesboek kriskras. Nederlands-vreemde taal, vreemde taal-Nederlands. Maar naast het overhoren is het ook heel slim om de woorden op te schrijven in de vreemde taal.

Want juist door het schrijven beklijft de kennis. En als je dan ook nog eens de uitspraak van de woorden hoort, bijvoorbeeld op internet, dan heb je horen, zien en schrijven.

En doe dit alles dan dagelijks. Elke dag 10 minuten je woorden en werkwoorden oefenen. Het werkt echt!

Ik hielp mijn zoon met huiswerk maken op deze manier

Toen mijn zoon naar de brugklas ging gebeurde bij hem hetzelfde. Zo veel verschillende vakken en huiswerk en dan ook nog eens het vele sporten maakten dat hij gewoonweg geen tijd had om ook nog eens de woordjes van Frans en Duits te leren. Dat schoot er telkens bij in.

Daarom maakte ik voor hem een spel met voorbedrukte woordkaarten zodat ik wist dat hij in ieder geval de basiskennis van de vreemde talen leerde.

Want de basiskennis heb je je hele leven nodig. Het is fijn, en goed, om een grote woordenschat op te bouwen, maar als je de belangrijke werkwoorden niet kunt vervoegen, of de maanden, de dagen, de jaargetijden en de cijfers niet kent, ja dan loop je toch al snel vast als je de taal wilt gaan spreken.

Dus eigenlijk kun je wel zeggen dat mijn zoon er voor gezorgd heeft dat het Quiboba taalspel is ontstaan 🙂

Dit kun jij zelf ook doen

Zo heb ik mijn zoon spelenderwijs geholpen met huiswerk maken voor de vreemde talen en het opbouwen van zijn Franse en Duitse basiskennis.

Ook jij kunt je kind op die manier helpen met huiswerk. Maak zelf woordkaarten van de woordjes uit het lesboek. Zorg dat je dikker papier neemt, knip kaartjes van hetzelfde formaat en schrijf aan de ene zijde het Nederlandse woord of zinnen en aan de andere zijde de juiste vertaling in de vreemde taal.

Tips bij huiswerk maken

Maar er is meer dat jij kunt doen om je kind te helpen met huiswerk maken. Dit zijn enkele tips die helpen bij het maken van huiswerk:


Overhoren: Het helpt je tiener wanneer er voor de vreemde talen dagelijks geoefend wordt. Maar om de zoveel tijd is het goed om overhoord te worden. Nu heb je daar zelf als ouder niet altijd de tijd voor en ook niet altijd zin in.

Plan daarom bewust met je tiener een dag en tijd in de week waarop jij je kind overhoord. Dan werkt je tiener daar naar toe en jij weet dat je dan ruimte moet maken in je eigen agenda om te helpen.

Werkplek: Een fijne studieplek is heerlijk om te hebben. Ook dat is helpen bij huiswerk maken. Dat kan de slaapkamer zijn met een opgeruimd bureau of een lekkere stoel om voor toetsen te leren, een hoekje in de keuken of een tafeltje in de serre.

Als de ruimte maar prettig aanvoelt, rustig is qua omgeving en er veel licht is. Een kastje of rekje voor de schoolboeken is ook fijn. Dan ligt alles op een vaste plek en is huiswerk kwijt of schoolboeken weg verleden tijd.

Materialen: Zorg dat er voor het hele schooljaar voldoende materialen in huis zijn. Ja echt, voor het hele jaar. Aan het begin van het schooljaar wordt er altijd een agenda en kaftpapier gekocht. Maar haal dan ook meteen gekleurde pennen, stiften, potloden, markeerstiften, plakkertjes, showtassen, geodriehoek en voldoende papier in huis. Zo zijn jullie goed voorbereid.

Handige tools: Er zijn handige materialen verkrijgbaar om het je tiener gemakkelijker te maken tijdens een schooljaar. Zo kun je je huiswerk plannen in een speciale huiswerkplanner, je vreemde talen leren met taalspellen (en voorbedrukte woordkaarten zodat je niet zelf al die kaartjes hoeft te schrijven), en op YouTube zijn er veel tutorials te vinden om bepaalde sommen te berekenen, maar ook voor bijvoorbeeld de lesstof van biologie.

Quality time: Help je tiener met overhoren, meekijken, samen de lesstof lezen, plannen. Quality time samen is onbetaalbaar. Zo werkt het ook met het leren van lesstof. Doe het samen en wees niet bang dat je het zelf niet snapt. Door samen de lesstof tot je te nemen begrijp je waar je kind mee worstelt en wat het nodig heeft.

Dit blog begon met de vraag “Is helpen met huiswerk verstandig?”

Ja, helpen met huiswerk maken is verstandig, maar ga het huiswerk niet vóór je kind maken, maar doe het samen of geef je kind de middelen, de handvaten, de tools, jouw tijd.

Wil jij je tiener helpen…

om op een eenvoudige manier de vreemde talen van de brugklas te leren met voorbedrukte woordkaarten, een podcast en meer? Kijk dan bij onze taalspellen Frans, Duits, Engels en Spaans

 

Leren met voorbedrukte woordkaarten optin

 

 

Ik wil direct aan de slag!

Wil jij jouw brugklasser, of brugklasser to be, helpen en goed voorbereiden op de vreemde talen? Bestel dan een van de taalspellen.