Kennis van talen opent de deur naar wijsheid

Kennis van talen opent de deur naar wijsheid

Kennis van talen opent de deur naar wijsheid

Deze mooie quote las ik laatst en ik vond hem zo passend: “Knowledge of languages is the doorway to wisdom”

Als je je talen spreekt kom je namelijk een heel eind in de wereld. Wanneer je gaat reizen na je studie, of als tussenjaar, maar ook als je een studie in het buitenland volgt is het superhandig wanneer je diverse talen spreekt.

Ik vertel je daarom graag het verhaal van mijn zoon Bob. Hoe hij zijn dromen kon najagen, juist ook door zijn talen te spreken.

Een droom najagen

Als 15-jarige jongen ging mijn zoon Bob zijn droom achterna. Hij kreeg een super aanbod om bij een Zweedse club te gaan spelen als ijshockeyer. Zijn droom kwam uit. Die van ons werd aangepast ? Want als je kind op die leeftijd is bedenk je niet dat je als gezin niet meer ‘compleet’ zult zijn.

Maar mijn moederhart ❤️ zei mij dat het goed was, dat hij het aankon, dat hij de wijde wereld kon gaan verkennen. En zo vertrok hij binnen een maand na het nieuws naar Zweden om in een gastgezin te gaan wonen en om daar ook naar middelbare school te gaan.

Hij sprak geen woord Zweeds, maar werd in een Zweedse klas gezet en moest aan de slag. Natuurlijk waren de eerste maanden zwaar voor hem. ​Zonder ouders in een vreemd land zijn, wonen in een gastgezin, naar school gaan en zijn plekje veroveren in het ijshockeyteam.

Maar het is hem gelukt! Na het eerste jaar in een gastgezin ging hij naar een nieuwe club, nog verder weg, ging daar zelfstandig wonen en begon opnieuw aan de middelbare school.

Vorig jaar juni waren we bij zijn diploma-uitreiking. Zijn middelbare school heeft hij in het Zweeds gehaald, hij spreekt de taal vloeiend en wát waren we trots op hem! Apetrots?

 

Kennis van talen opent de deur naar wijsheid foto tiny

 

Dit artikel over kennis van talen opent de deur naar wijsheid is geschreven op 19 mei 2020 en in november 2021 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.

Een bijzondere traditie in Zweden

Op de foto hierboven zie je wel hóe trots ik ben ? Het is een hele bijzondere traditie om in Zweden af te studeren van je middelbare school. Het feest duurt wel een week! Elke dag zijn er activiteiten met de klas en school.

Het begint op maandag, op woensdag is er het traditionele gala met de mooie auto’s en op vrijdag is dan het formele afscheid wat begint met een kerkdienst. Elke klas komt naar het altaar, krijgt de diploma’s en er wordt over elke leerling iets vertelt.

Heel bijzonder om hierbij te zijn. Alle meisjes dragen een witte jurk en alle jongens een kostuum met een speciale witte hoed.

Na afloop van de kerkdienst lopen de klassen in een rij door het dorp naar de school waar ze uiteindelijk het gebouw, per klas, uit komen gerend. Elke scholier krijgt van zijn/haar ouders een bord met een foto van vroeger (zoals je hierboven ziet).

Och ik kan je er zó veel over vertellen, eerlijk gezegd kan ik blogs vol schrijven over hoe dol ik ben op Zweden, het schoolsysteem, de cultuur, de natuur en natuurlijk het doorzettingsvermogen van mijn zoon.

En dan ga je van Zweden naar Canada

Maar om terug te komen op de talen … mijn zoon Bob leerde de Zweedse taal en spreekt het inmiddels zo goed dat wanneer hij naar een ijshockeykamp gaat of een bijbaantje heeft ze écht niet door hebben dat hij een Nederlandse jongen is, zo goed Zweeds spreekt hij.

​​Afgelopen jaar is hij van Zweden naar Canada verhuisd, met een tussenstop in Zuid-Korea? om daar te spelen voor het Nederlands Team op het WK. En ook het Engels gaat hem heel goed af. Hij spreekt dus Nederlands, Zweeds en Engels en reist daarmee de wereld rond. ​​Het is toch fantastisch dat je met talen zo ver kunt komen in de wereld.

Dat de kennis van talen echt de deur naar wijsheid opent

En dan te bedenken dat de Quiboba Taalspellen ontwikkeld zijn, omdat Bob veel sportte (ijshockey, maar dat is wel duidelijk ? ) en veel tijd moest stoppen in trainingen en wedstrijden.

Dat maakte de combinatie met school en huiswerk niet gemakkelijk. Het leren van Frans en Duits op de brugklas schoot erbij in. Toen ik eenmaal de taalspellen ontwikkeld had en met hem de werkwoordvervoegingen en veelvoorkomende woorden oefende​​​, in de bus onderweg naar een wedstrijd of ’s ochtends aan het ontbijt, ging het veel beter met zijn talen.

Sterker nog, juist door deze spellen en de manier van leren kon hij zoveel tijd doorbrengen op de ijsbaan. In dit blog lees je hoe wij dat deden.

Spelenderwijs leren is heel effectief

En ik gun dat ieder kind. Het is mijn droom dat ieder kind minimaal één vreemde taal leert, maar liefst meer. En dan vooral leert op een leuke manier, spelenderwijs. Want spelenderwijs leren is een effectieve manier om te leren. Hierover vertel ik je meer in het blog “Waarom is spelenderwijs leren zo goed”.

Ik hoop je met mijn blog te inspireren, te enthousiasmeren om je talen te leren, om je kind vrij te laten, want als ik één ding zeker weet, dan is het …

 

“Wat je vasthoudt raak je kwijt, wat je loslaat blijft bij je. Wat je vrijlaat komt naar je toe”

 

Wil jij eenvoudig je talen leren met voorbedrukte woordkaarten, een podcast en meer?

Kijk dan bij onze taalspellen Frans, Duits, Engels en Spaans

 

Leren met voorbedrukte woordkaarten optin