Dit zijn de 3 voordelen van spelenderwijs leren Jong en oud heeft baat bij spelenderwijs leren. Daarom gebruiken docenten vaak spelletjes tijdens de lessen op school. Maar weet jij waarom spelenderwijs leren zo goed is voor je kind?
1) Spelenderwijs leren is pedagogisch gereedschap Met het spelen van spellen, en zo kennis vergaren, heb je pedagogisch gereedschap in handen. Spelenderwijs leren bevordert namelijk vaardigheden als:
Spreken Begrijpen Luisteren Lezen Schrijven Spelenderwijs leren bevordert spreken en schrijven (productieve vaardigheden), maar ook begrijpen, lezen en luisteren (de passieve vaardigheden). De speler moet luisteren, kunnen begrijpen wat zijn medespeler tegen hem zegt en bijvoorbeeld de spelregels lezen.
Dit artikel over waarom spelenderwijs leren zo goed voor je is, is geschreven op 12 mei 2020 en in oktober 2021 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.
2) Je sociale vaardigheden ontwikkel je door spelenderwijs leren Door spelenderwijs te leren leer je kinderen verschillende sociale vaardigheden zoals eerlijk spelen , tegen je verlies kunnen, inbreng van anderen waarderen, samenwerken , luisteren en openlijk spreken .
Als je kennis wil vergaren met een spel dan ben je je minder bewust van het leren, maar zit je veel meer in het spel en wil je winnen.
3) Spelenderwijs leren bevordert het welbevinden Spelen bevordert het welbevinden en de betrokkenheid in het leerproces. Kinderen voelen zich goed bij het spelen van spellen , waardoor hun welbevinden stijgt.
Deze signalen kenmerken een kind dat zich goed voelt:
Het kind is spontaan en geniet; Het kind toont zelfvertrouwen; Het kind is ontspannen; Het kind is vrolijk en blij; Het kind staat open voor de andere kinderen Als kinderen opgaan in een spel dan zie je een grote betrokkenheid in:
Concentratie: het kind laat zich niet afleiden. Motivatie: het kind doet iets uit zichzelf en is echt geïnteresseerd Mentale activiteit: het kind heeft een goede waarneming (horen, zien, schrijven) Voldoening: het is te zien dat het kind er lol aan heeft Zo kun je snel kennis vergaren Deze vaardigheden waren heel belangrijk voor ons bij het ontwikkelen van onze taalspellen . Want bij het spelen van een taalspel richt je je aandacht op het winnen van het spel en de regels. Daardoor ben je minder gefocust op het feit dat je een taal leert en wordt het leren van een taal eenvoudiger.
Leren waarbij je niet door hebt dat je echt iets leert.
Als je samen een taalspel speelt dan gaat het om het vergaren van de hoeveelheid kaartjes. De vaardigheden leer je dus spelenderwijs, want de speler:
leest de teksten op de woordkaarten spreekt ze hardop uit (weg schaamte) schrijft de antwoorden op leert de teksten begrijpen luistert naar de medespeler als deze hardop voorleest óf luistert naar de podcast Spelenderwijs je vreemde talen leren Belangrijk bij het spreken van een taal is het kennen van basiswoorden en zinnen. Een spreektaal kenmerkt zich door ca. 2000 veelvoorkomende woorden . Het is dus nuttig om deze te kennen. Een hele nieuwe taal leren vergt veel oefening, herhaling en daadwerkelijk spreken met anderen. Een mooi begin is dan om dit spelenderwijs te leren zonder schroom of schaamte.
Kinderen leren op een leuke en uitdagende manier de basis van de vreemde taal. De vreemde talen krijgt elke brugklasser op de middelbare school. Onderwijsdeskundigen stellen vast dat het leren van een tweede taal het taalbegrip en het algeheel leervermogen stimuleert.
Thuis kun je het heel eenvoudig inzetten door samen met je tiener de basiskennis Frans, of misschien wel Engels, Duits of Spaans te leren. Op school worden de spellen vaak gebruikt tijdens een bewegend leren les.
Spelenderwijs leren helpt je kind om gemakkelijker te leren Lees ook dit artikel over waarom een kind gemakkelijker leert in spelvorm .