Waarom is spelenderwijs leren zo goed?

Spelenderwijs leren is leuk

Docenten gebruiken vaak spelletjes tijdens de taallessen. Zowel op de middelbare school als docenten bij taalinstituten voor volwassenen. Want jong en oud heeft baat bij spelenderwijs leren. Vaak krijgen we de vraag “waarom is spelenderwijs leren zo goed” en ook “het is toch kinderachtig om met een spel een taal te leren”. Nou nee hoor!

Het is pedagogisch gereedschap en bevordert je vaardigheden 

Met het spelen van spellen, in ons geval taalspellen, heb je pedagogisch gereedschap in handen. Het spelelement bevordert zowel de mondelinge als de schriftelijke kant.

Spelenderwijs leren bevordert de vaardigheden:

  • Spreken
  • Schrijven
  • Begrijpen
  • Luisteren
  • Lezen

De speler:

  • spreekt namelijk de teksten hardop uit;
  • schrijft de antwoorden op en controleert de spelling;
  • moet de teksten kunnen begrijpen;
  • luistert naar de medespeler als deze hardop voorleest óf luistert naar de podcast;
  • leest de teksten op de kaartjes en oefenbladen

Een vreemde taal leren wordt veel eenvoudiger en flexibeler

Tijdens het spelen van een taalspel richt je je aandacht op de regels van het spel en natuurlijk op het winnen van het spel. Daardoor ben je minder gefocust op het feit dat je een taal wilt leren.

En daarbij komt ook nog eens dat de schaamte, die men vaak toch voelt bij het leren van een taal en dan met name bij de uitspraak, verdwijnt. De vreemde klanken en uitspraak wordt voor je gedaan middels de podcast. Hierdoor spreek je zelf direct de woorden en zinnen op de juiste manier uit.

Spelenderwijs je talen leren

Belangrijk bij het spreken van een taal is het kennen van basiswoorden en zinnen. Een hele nieuwe taal leren vergt veel oefening, herhaling en daadwerkelijk spreken met anderen. Een mooi begin is dan het spelen van taalspellen. Zo hoor je direct de juiste uitspraak, herhaal je die zelf hardop, lees je de teksten (op bijvoorbeeld de woordkaarten) en oefen je de schrijfwijze met de vele oefenmaterialen.

Eenvoudig je talen leren

Met de taalspellen kan dus iedereen de talen leren. Want stel dat je een ouder bent en je wilt je kind helpen of ondersteunen met het leren van de talen op de 1e of 2e klas van de middelbare school, dan kun je dat heel eenvoudig op deze manier doen.

Leren uit een boek moet natuurlijk om de hele woordenschat van een leerjaar te kennen, maar door het spelenderwijs toepassen van de specifieke basiskennis (wat allemaal in deze taalspellen zit) hou je veel gemakkelijker de basiskennis vast en vervoeg je de werkwoorden in een ommezwaai.