Leer met stripboeken. Dat is goed voor je taalontwikkeling.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen in een stripboek twee keer zoveel nieuwe woorden lezen dan in een ‘gewoon’ kinderboek.

 

Een vreemde taal leren met strips, kan dat?

Heel lang werd gedacht dat stripboeken voor de lol waren, dat het geen echte boeken zijn en dat je de plaatjes ‘leest’ in plaats van iets leert. Maar niets is minder waar.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen in een stripboek twee keer zoveel nieuwe woorden lezen dan in een ‘gewoon’ kinderboek.

En ook dat de kinderen die meer strips lezen, meer plezier beleven aan lezen, meer van lezen houden, en over het algemeen meer boeken zullen lezen.

De resultaten tonen aan dat het lezen van stripboeken zeker niet remmend werkt bij andere vormen van lezen, en dat het lezen van stripboeken zelfs het lezen van zwaardere boeken vergemakkelijkt.

Stripboeken bevatten ook nog eens veel waardevolle content, namelijk geschiedeniswaarde. Denk maar aan Asterix en Obelix.

Hun avonturen spelen zich af ten tijde van het leven van Julius Caesar, na de verovering van Gallië in 52 voor Christus. In veel strips komt het conflict tussen Julius Caesar en Pompeïus naar voren. Maar ook Cleopatra komt in meerdere albums voor.

Wauw! Wat een voordelen allemaal hè!


Ideaal dus om je vreemde taal te leren

Wat als je nu eens stripboeken in een vreemde taal ging lezen? Ook dat heeft heel veel voordelen.

Comics bevatten vaak namelijk moeilijke woorden en daar leer je alleen maar van. Met stripboeken leer je eenvoudig de vreemde talen. En het is heel goed voor je taalontwikkeling.

Je zou wellicht denken dat je deze moeilijke woorden niet leert of kent, maar juist van deze moeilijke woorden leer je de betekenis omdat de teksten in strips zo compact zijn.

Door de tekening en de context van het verhaal begrijp je toch gemakkelijk de betekenis van het woord.

De combinatie van afbeeldingen met de rijke context waarin het geplaatst wordt zorgt er juist voor dat je een woord begrijpt en zo je eigen taal, maar ook een nieuwe taal, sneller leert.

Stripboeken bevatten ook nog eens een basiswoordenschat en basisgrammatica.

Halleluja voor de stripboeken🎉


Gemakkelijk te begrijpen

En of dat nog niet alles is, zijn strips ook nog eens gemakkelijk te begrijpen. Meestal zijn de zinnen kort en wordt het verhaal opgedeeld in korte stukken waardoor het overzichtelijk blijft.

En als je een woord niet kent, maar je ziet meteen de gezichtsuitdrukking en de lichaamstaal in het plaatje, dan weet je vaak toch wat er bedoeld wordt. Is iemand uitbundig, blij of woedend? Je leidt het af uit de tekening.

Het woord zelf, dat waarschijnlijk ook nog eens geschreven is in een bepaald lettertype geeft in combinatie met de tekening een goede indruk van de emotie. Door de associatie van het geschreven woord met het plaatje onthoud je het woord beter.

Begrijp je het woord toch niet? Open dan een gemakkelijke app zoals bijvoorbeeld deepl of my language en vertaal het woord.


Tips:

Maak van de woorden die je opzoekt een lijstje en plak het in de kaft van je strip. Wanneer je het stripboek nog eens leest kun je snel de woorden checken in je kaft. Maar doordat je het woord hebt opgezocht en hebt opgeschreven onthoudt je het meestal al.

 


Hulde voor de stripboeken!

Het lezen van stripboeken is dus ideaal en super geschikt om op een leuke manier je eigen taal, maar ook een vreemde taal, te leren. Alle reden dus om strips te gaan lezen!

Lees hieronder onze suggesties.

 

 


Wil jij stripboeken lezen in vreemde talen?

  • 🇬🇧Engels: blader dan eens door het boek “Lost in London. Het Engelse stripboek bevat twee verklarende woordenlijsten die je links en rechts kunt uitvouwen, wat natuurlijk heel handig is.
  • 🇫🇷Frans: Suske en Wiske in het Frans. Wanneer je hetzelfde stripboek in het Nederlands koopt kun je spieken in de Nederlandse versie als je het woord of de context niet begrijpt.
  • 🇪🇸Spaans: Een Spaans stripboek is natuurlijk Don Quichot.
  • 🇩🇪Duits: En van Michel Vaillant zijn Duitse versies verkrijgbaar.

Wil je liever een spel spelen om snel de vreemde talen te leren? Bestel dan een van de taalspellen. Easy peasy je brugklastalen leren💪

Veel leesplezier en leer vooral spelend de vreemde talen. Dat beklijft goed, je onthoudt alles beter en het is ook nog eens veel leuker (je hebt niet eens door dat je aan het leren bent).

 

 

 


Direct aan de slag met een taalspel?