Tips om woordjes te leren

tips om woordjes te leren foto
Vreemde talen leren; voor het ene kind een makkie en voor het andere kind een ramp. Elke brugklasser krijgt ermee te maken. Maar hoe ga je dat aanpakken zodat het voor jou(w kind) werkt? Door een manier te zoeken die bij je past.

Tips om woordjes te leren

En er zijn gelukkig meerdere manieren om een taal te leren. Elke tiener zal zelf ondervinden welke manier voor hem/haar het beste werkt. De een vindt het prettig om vanuit een boek te leren, de ander online en weer een ander maakt kaartjes.

Het belangrijkste is dat je uitzoekt wat voor jou het beste werkt!

 

Een taal leren met de afdekmethode

Neem je werkboek en leer de woorden uit je hoofd. Eerst het eerste rijtje, of de eerste 10 woorden. Vervolgens de volgende 10 woorden. En zo ga je door totdat je de pagina uit je boek helemaal behandeld hebt. Om jezelf te overhoren leg je een blaadje over de vreemde woorden en probeer je de Nederlandse woorden te vertalen. Schrijf de woorden op, daardoor onthou je ze beter en kun je meteen de schrijfwijze controleren. Vink de woorden die je kent af en herhaal degene die je niet kent. Heb je Nederlands – vreemde taal gehad, draai het dan nu om en doe hetzelfde voor vreemde taal – Nederlands. Deze methode noemen we ook wel de afdekmethode.

 

Een taal leren met de kaartjesmethode

De kaartjesmethode is al heel lang een ideale methode om woorden en vervoegingen onder de knie te krijgen. Je kunt de kaartjes iedere keer zelf maken, maar je kunt ook een spel spelen waarin de basiskennis van de brugklas zit. En dat is het unieke van de taalspellen. Hierin zitten namelijk de belangrijke (werk)woorden die je moet kennen in de brugklas en alle jaren daarna.

Je kunt met deze manier heel gericht een werkwoord eruit nemen en dit oefenen, oefenen en oefenen zodat je het ook écht niet meer vergeet. En door de vele variatie mogelijkheden past het spel bij ieder kind. Want leer je beter alleen of samen? Dat kan hiermee allebei. Leer je beter door een taal te horen? Dan luister je de podcast. Wil je jezelf overhoren? Dan print je de oefenbladen en leer je direct de schrijfwijze. Of je neemt de kaartjes terwijl je op de bank zit, op bed of aan tafel, en kijkt hoeveel woorden en zinnen je al kent.

De (werk) woorden zul je namelijk allemaal gedurende het brugklasjaar krijgen. Op deze manier creëer je al een voorsprong op de lesstof en heb je gedurende het jaar meer tijd over voor de andere vakken.

 

Een taal leren met de online-methode

Online vind je programma’s om jezelf te overhoren. Er zijn meerdere sites waar je zelf de woorden intypt en je vervolgens jezelf gaat overhoren zoals bij wrts ,quizlet of wozzol. Wanneer je zelf woordjes invoert let dan goed op de spelling. Je kunt eventueel iemand jouw woordenlijsten laten controleren om te checken of je de juiste spelling ingevoerd hebt en je de juiste spelling leert.

Van de bekendere studieboeken zijn al woordenlijsten aangemaakt. Deze vindt je bijvoorbeeld bij ‘goedgekeurde lijsten’.

 

Een taal leren met een mindmap

Je kunt een mindmap maken van bijvoorbeeld de werkwoorden. Schrijf het werkwoord in het midden van een groot vel papier. Schrijf er volgens de werkwoordvervoegingen omheen. Dit kun je voor alle werkwoorden doen, dagen/maanden/jaargetijden/cijfers en bijvoorbeeld familiewoorden of andere woordgroepen.

Kijk eens op www.ikleerinbeelden.nl . Hier staat een originele manier beschreven om werkwoordvervoegingen te onthouden. Het principe is eenvoudig: teken een wolk met middenin het hele werkwoord. Schrijf daar omheen de vervoeging van het werkwoord. Door steeds op een vaste, herkenbare manier de vervoegingen te ordenen, ga je ze steeds makkelijker onthouden.

 

Een taal leren met muziek

Houd je van muziek? Probeer dan eens de Franse werkwoordvervoegingen met een liedje te leren. Doordat je ze in een bepaald ritme hoort, onthoud je ze beter! Op Youtube zijn veel leuke Franse lesvideo’s te vinden. Kies een nummer uit dat je het meest aanspreekt en beluister het aandachtig. Hoe vaker je luistert, hoe beter! Na een tijdje zul je merken dat je de werkwoorden zo uit je hoofd kunt vervoegen. En spreekt de muziek je niet aan? Maak dan je eigen liedje of rap!

Liedjes met avoir of êtra vind je hier

Liedjes met faire en aller vind je hier

 

Tips om gemakkelijk woordjes te leren

Deze tips zijn altijd nuttig ongeacht de methode die je gebruikt:

✔︎ verdeel de woorden over meerdere dagen

✔︎ herhalen, herhalen, herhalen dat is het belangrijkste bij talen leren

✔︎ leer zodra je met de woorden in de les begint en wacht niet met leren totdat je een toets krijgt

✔︎ laat je overhoren door vriend(in), papa, mama, broer of zus

✔︎ overhoor niet direct na het leren

✔︎ hou het gezellig en maak er geen strijd van

✔︎ begin op tijd!

 

Enthousiaste leerlingen

Inmiddels zijn al veel tieners met de spellen aan de slag. Wat wij vooral horen van ouders is:

? Ze willen alle woordjes uit het spel kennen

? Elke ochtend leggen we een aantal kaartjes

? Zo leer ik ook nog Frans (zegt mama Inge)

? Een leuke afwisseling van die studieboeken

? Het ziet er heel leuk en van deze tijd uit

 

Wil jij ook aan de slag en je puber helpen?

Kijk dan snel in de shop voor het taalspel dat bij jou/jullie past! We hebben 4 talen, 3 spellen per taal, dus je kunt kiezen uit 12 verschillende spellen. En het voordeel is dat je elk spel apart kunt spelen, maar ze ook alle 3 kunt combineren. Want de opbouw van elk spel is hetzelfde doordat we werken met kleur.

kids in collage
Enthousiaste tieners aan de slag met de taalspellen 🙂

Wil jij ook zo'n spel?

Bestel dan snel jouw spel in de shop! En kijk ook even bij de voordeelpakketten.