9 Tips om je voor te bereiden op de brugklas

9 Tips om je voor te bereiden op de brugklas

9 Tips om je voor te bereiden op de brugklas

In de brugklas zie je vaak dat er grote verschillen zijn tussen het taalniveau van leerlingen. Dat komt omdat op de ene basisschool leerlingen al vreemde talen krijgen en op andere basisscholen nog helemaal niet.
Dat is zeker voor Engels zo. Er zijn namelijk geen eindtermen vastgelegd voor Engels aan het eind van de basisschool, en daardoor hoef je dus niet te voldoen aan een bepaald basisniveau.

En er komt heel veel op je kind af wanneer hij/zij naar de middelbare school gaat. Nieuwe school, nieuwe vrienden, veel docenten, veel verschillende vakken… Een achterstand op Engels komt dan niet echt van pas.

 

Geef je kind een voorsprong

Daarom is het erg zinvol om goed voorbereid aan de brugklas te beginnen. Gebruik de laatste maanden op de basisschool om het Engels van je kind op te krikken, of om hem/haar al voor te bereiden, om te leren hoe je woordjes leert, om de belangrijkste werkwoorden al te leren, zodat jouw kind al een voorsprong heeft op de brugklas.

Dat zal zorgen voor veel rust in die hectische eerste tijd op de brugklas. Maar hoe kun je je kind nu voorbereiden op die nieuwe fase. Met maar liefst 2 of 3 vreemde talen. Heel veel huiswerk. Veel verschillende vakken. Lees hieronder onze tips voor jouw puber.

 

9 Brugklastips om jouw tiener goed voor te bereiden op de brugklas:

1. Veel lezen, luisteren en herhalen
De beste manier om een taal te leren is om zoveel mogelijk ermee in contact te komen.  Of dit nou lezen of luisteren is, dat maakt niet zo veel uit. Als je er maar mee bezig bent en het vaak herhaalt.

2. Lees een Engels (strip)boek
Kies een leuk Engels boek of stripboek uit. Je leert beter en sneller als je er plezier aan beleeft. Een leuke selectie vind je hier.

3. Luister naar podcasts
Podcasts en luisterboeken worden steeds populairder bij jongeren. Het voordeel van podcasts is dat je ze overal kunt beluisteren. Al wandelend, lekker onderuit gezakt op de bank of geconcentreerd aan tafel. Deze website heeft een gevarieerd aanbod van podcasts.

4. Speel met taal
Om je pré-brugklasser te helpen goed voorbereid naar de middelbare school te gaan kun je taalspellen spelen. Met meer dan 1000 woorden, werkwoordvervoegingen, maar ook puzzels én een podcast met uitspraak leert je kind razendsnel de basiskennis van de brugklas.

5. Luister aandachtig naar liedjes
Meezingen met liedjes, wie doet het niet? Maar vaak gaat het zo automatisch dat je niet precies weet wat de vertaling is van de teksten. Leer je tiener daarom om de teksten te vertalen. Hier vind je de betekenis van heel veel songteksten.

6. Dagelijks met de taal bezig zijn
Dat kan heel eenvoudig door filmpjes op YouTube te bekijken in de vreemde taal, of recepten op te zoeken in het Engels, of door samen bijvoorbeeld een Engels weekend te houden. Jullie praten dan het hele weekend alleen maar Engels met elkaar, koken typische Engelse gerechten en zoeken dan de recepten op (in het Engels), en kijken Engelse films of series zonder ondertiteling. Maar dit kan natuurlijk ook heel goed in elke andere brugklas-taal.

7. Zet de taal van je telefoon, tablet of laptop in het Engels
Zo verhoog je in één keer het aantal Engelse woorden die je tiener elke dag leest.
 
8. Het spelen van games
Kinderen die gamen spreken beter Engels dan kinderen die dat niet doen. Dat komt omdat veel games in het Engels zijn. Hierdoor pikken ze snel de woorden en de juiste uitspraak op. Een ideale manier dus om je Engels te verbeteren of te leren.

9. Woordpuzzels maken
Wanneer je in het buitenland bent zoek dan boekjes met kruiswoordpuzzels of speel woordzoekers. Wij hebben er al veel gemaakt en je vindt ze op onze ‘gratis’-pagina. Door het woord eerst te vertalen en daarna te zoeken in de woordpuzzel blijft het veel beter ‘hangen’.

gratis woordzoeker en woordpuzzel

 

Een bonus tip

Door de combinatie van horen-zien-schrijven toe te passen onthoud je veel beter je woorden. Schrijf daarom ook de woorden en zinnen op.

Vertaal een aantal woorden en maak er een gedicht van, print de songtekst van een mooi lied en vertaal dit zelf naar het Nederlands, speel een taalspel en werk met het oefenmateriaal of schrijf een woord met handlettering of sierletters.

Leren met voorbedrukte woordkaarten optin

Ja, ik wil ook zo'n spel

Spelenderwijs een vreemde taal leren, dat wil ik ook!