Welke strategie werkt het beste voor mijn kind?

Als je naar de brugklas gaat dan zijn de vreemde talen vakken waar je mee te maken krijgt. Afhankelijk van de middelbare school is dat Engels, Frans, Duits en Spaans. En tja, de vreemde talen zijn niet voor alle kinderen gemakkelijk om te leren.

Welke strategie werkt het beste voor mijn kind fotoWelke strategie werkt het beste voor mijn kind?

Vraag jij je dat ook weleens af?

Je kind gaat naar de brugklas en dan hup word ie overvallen. Te druk, te veel, al die vakken, OMG ze zien door de bomen het bos niet meer.

“Help wat werkt?” hoor ik dan ook regelmatig.

De vreemde klanken, de uitspraak, de vele woorden en grammaticaregels, het valt allemaal niet mee voor ze. En een vreemde taal leer je vooral door heel veel woordjes te leren, je woordenschat te vergroten en vooral door veel te oefenen en te herhalen. Maar hoe doe je dat nu?

 

Goede tips om een vreemde taal te leren:

Allereerst geef ik je een aantal tips hoe je gemakkelijk een vreemde taal kunt leren.

 1. Leer elke dag een aantal woorden, bijvoorbeeld 10 woorden per dag. Herhaal deze woorden de volgende dag en neem dan ook een paar nieuwe woorden erbij. De dag erna herhaal je weer de woorden van de vorige dag en neem je weer een aantal nieuwe woorden erbij. Zo ga je door totdat je alle woorden (van bijvoorbeeld de paragraaf uit je boek) gehad hebt en kent.
 2. Wat ook goed helpt is om de woorden hardop uit te spreken.
 3. Vind je het moeilijk om bepaalde woorden te onthouden? Schrijf deze woorden dan op. Schrijven helpt je om de kennis beter te verankeren.
 4. Als je alle woorden van je paragraaf kent, kun je het nog uitbreiden door naar het Nederlandse woord te kijken en de vertaling op te schrijven.
 5. Of maak zelf kaartjes van de woordjes uit het boek (voorzijde Nederlandse woord en achterzijde het woord in de vreemde taal)
 6. Er zijn online meerdere overhoorprogramma’s om woordjes te leren. Zo heb je onder andere www.wrts.nl of www.quizlet.com/nl/

 

Welke strategieën werken het beste?

Een goede strategie bij het leren van woorden is wanneer je meerdere zintuigen gebruikt. Want hoe meer zintuigen je gebruikt en hoe vaker je woorden herhaald hoe eerder ze in het lange termijn geheugen opgenomen worden. Strategieën zijn:

 • Lezen
 • Hardop uitspreken
 • Schrijvend leren
 • Herhalend leren
 • Uitspraak beluisteren

Je ziet, er zijn meerdere mogelijkheden om de vreemde taal te leren. Je hoeft niet alles tegelijk toe te passen. Kijk wat het beste bij jouw kind past en help hem/haar hierbij. Lukt het met alleen overhoren, of juist de combinatie van horen en lezen, of horen, lezen en schrijven. Door het te doen kom je erachter.

 

Goed voorbereid naar de brugklas

Wil jij jouw tiener goed voorbereiden op de brugklas, hem/haar al een voorsprong geven voor de vreemde talen, én meteen alle strategieën toepassen? Bestel dan een van onze taalspellen. Want dan leert je kind spelenderwijs de taal en past hij/zij horen, zien en schrijven meteen toe.

Vele jongeren gingen je al voor. Zij speelden het spel en waren super enthousiast. Zo vertelde Jonas ons:

Wat een super handig spel is dit! Ik sprak nog geen Spaans, maar nu ik het gespeeld heb kan ik al de maanden, tot tien tellen én woordjes uitspreken. Doordat ik meteen de woordjes kan schrijven en controleren vind ik het heel gemakkelijk om de woorden te onthouden. En de podcast, da’s helemaal een handig hulpmiddel. Ik ga zeker verder met oefenen, want het is echt leuk én leerzaam om te doen.

Da’s super tof toch! Een tiener die gelukkig is met het spel. En niet te vergeten: bij elk spel ontvang je een podcast met de juiste uitspraak, op de kaartjes staan de belangrijke basis (werk)woorden en zinnen in het Nederlands en in de vreemde taal én hij/zij oefent de schrijfwijzen met de vele downloads die specifiek voor elk spel zijn gemaakt.

Bij dit spel is je kind ‘verplicht’ om zijn mobieltje en oortjes te gebruiken 🙂

Én je tiener kan het alleen spelen en zo zelf-controlerend werken, maar je kunt het ook samen spelen 🙂 Bij elk spel ontvang je een uitgebreide set spelregels waarbij er veel variatie is voor alleen spelen of samen, en voor beginners of gevorderden. De beknopte spelregels vind je hier.

 

Wil jij direct aan de slag?

Kijk dan hier bij onze taalspellen!

 

Leren met voorbedrukte woordkaarten optin

 

Ja, ik wil ook zo'n spel

Spelenderwijs een vreemde taal leren, dat wil ik ook!