Luisteren naar podcasts is effectief

 

Luisteren naar podcasts is effectief foto

Luisteren naar podcasts is effectief

Luister jij weleens naar podcasts? Ik vind het heerlijk om ze te luisteren als ik aan het wandelen ben. Ik luister graag naar podcasts die te maken hebben met mijn werk als ondernemer, maar ook naar podcasts die mij aan het denken zetten, overwegingen geven of om lekker rustig van te worden.

 

Podcast zijn in ieder geval HOT.

Ze zijn laagdrempelig, gemakkelijk in gebruik én leren en plezier worden in een podcast gecombineerd. Dit alles draagt bij aan de enorme populariteit om podcasts te luisteren.

 

Toen ik in 2018 mijn taalspellen ging ontwikkelen was voor mij één ding heel duidelijk. Het moesten spellen worden waarmee kinderen heel gemakkelijk, en vooral op diverse manieren, een taal konden leren.

 

Want elk kind leert anders.

 

Het ene kind leert heel goed met een spel kaartjes, de ander juist door te schrijven en zichzelf te controleren, weer een ander leert door te luisteren.

 

Dat wilde ik persé in mijn taalspellen hebben

Ik wilde dan ook absoluut dat horen, zien en schrijven in mijn spellen zaten.

 

En dat horen, dat is heel belangrijk. Daarmee zet je je brein namelijk aan het werk. Door podcasts te luisteren ontwikkelt het brein zich o.a. op intellectueel vlak. Een podcast zet je aan het denken, je moet actief aan de slag om informatie te verwerken.

 

Onderzoek heeft ook het leereffect van podcasts aangetoond. Het wijst uit dat het luisteren naar podcasts effectiever is dan leren uit een boek of naar een  instructie.

 

Daarom ben ik zo blij dat wij podcasts gebruiken bij onze taalspellen. Ook dát hebben wij heel simpel gemaakt. Bij elk spel krijg je namelijk een podcast met de uitspraak van de Nederlandse woorden en zinnen en de uitspraak in de vreemde taal van jouw spel.

 

“Een podcast hoe werkt dat dan” denk je nu misschien. Met de camera van je telefoon scan je heel eenvoudig de QR code op de speldoos en je kunt meteen de podcast beluisteren. En niet alleen de podcast kun je beluisteren, je krijgt er ook de woordenlijsten bij (van de podcast).

 

Want ook bij dit onderdeel (horen) geldt: het ene kind heeft er voldoende aan om alleen te luisteren en de informatie op te slaan, het andere kind is gebaat bij luisteren + zien (lezen). Je kunt dan heel eenvoudig gebruik maken van de woordenlijsten, of je neemt de woordkaarten erbij (die zijn genummerd, en de podcast loopt op volgorde van de nummering) of je luistert echt alleen naar de podcast en neemt de uitspraak zo in je op.

 

Wil jij zelf zien én horen hoe dat in zijn werk gaat? Kijk dan hier om een goede indruk te krijgen en luister naar een deel van een Franse podcast.

 

Wil jij ook je tiener laten luisteren naar podcasts en ondertussen iets leren?

Ga dan aan de slag met de taalspellen. Ze zijn ideaal voor (pre)brugklassers, omdat onze spellen specifiek de basiskennis brugklas van de vreemde taal bevatten. Zo spreekt jouw tiener of leerling in een handomdraai correct Frans, Duits, Engels of Spaans.

In onze taalspellenshop vind je de vier talen van de middelbare school, waarvan er ook nog eens drie in de top 5 staan van meest gesproken talen ter wereld.

 

“Podcasts, een ideale manier om laagdrempelig je talen te leren”

 

Leren met voorbedrukte woordkaarten optin