Taal geeft vrijheid, wie wil dat nu niet?

 

taal geeft vrijheid foto

Je talen spreken geeft je veel vrijheid

Taal geeft vrijheid. Mijn vader was een wijs man. Hij zei vroeger altijd “Angelique, leer je je talen”.  Als je je talen spreekt kom je heel ver in de wereld. Dan ben je vrij en onafhankelijk.

En het klopt als een bus!

Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn ouders reisden de wereld over. Ik kreeg het reizen met de paplepel ingegoten. En ik zag ook, op jonge leeftijd al, wat het wel of niet spreken van je talen met jezelf, en met je leven, doet.

Talen spreken geeft je vrijheid, want je kunt je overal ter wereld verstaanbaar maken.

Ik reisde naar Spanje, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zweden, Italië, Zwitserland, Tunesië, Denemarken, Amerika, Mauritius, maar ook naar Polen, Wit Rusland en Oekraïne.

Overal kon ik mij verstaanbaar maken. In de taal van het land, in een andere taal en zelfs door het oppikken van Russisch of Pools, omdat je snel je talen spreekt.

 

Voordelen van je talen spreken

Wanneer je de taal van het land spreekt stel je je open, dan maak je een gebaar van “ik wil jou begrijpen”, ik wil jouw cultuur leren kennen.

Het schept verbondenheid en begrip.

Taal is een middel dat mede bepaalt waar je terecht komt, zowel op sociaal vlak als op het gebied van onderwijs en werk. Het bepaalt je identiteit. Taalbeheersing geeft je toegang tot de samenleving, het geeft bewegingsvrijheid en keuzevrijheid.

 

Het maakt de weg vrij naar kansen!

Taal maakt de wereld toegankelijk voor iedereen. Het geeft toegang tot contact, onderwijs, de arbeidsmarkt, de zorg en digitalisering.

Als je je talen spreekt heb je een taalvoorrecht. Dat betekent dat er geen barrières en obstakels zijn omdat je je taal spreekt. Zo’n voorrecht is rondreizen, met anderen in contact komen en onafhankelijk zijn.

Nu denk je misschien, mijn kind leert dat vanzelf op school wel. Ik hoop het. Oprecht. Maar niet elk kind leert op dezelfde manier. En niet ieder kind heeft een talenknobbel. Nu hoef je ook niet voor alles een hoog cijfer te scoren. Maar bij talen is het zo dat het je niet alleen cijfermatig helpt, maar het verruimt echt letterlijk je wereld.

Je hebt er later zoveel baat bij wanneer je je talen spreekt. Ik heb het zelf ondervonden door het vele reizen. Maar mijn kinderen ook.

 

Talen spreken geeft kinderen vrijheid

De wijze woorden van mijn vader heb ik aan mijn kinderen doorgegeven.

En zij spreken hun talen. Engels, Duits en Zweeds. Mijn oudste bereist de wereld en kan zich overal verstaanbaar maken. Al sinds zijn 16e. Zonder ouders op pad. Zijn verhaal lees je hier.

Taal geeft vrijheid. Het spreken van talen zorgt ervoor dat ze onbevangen zijn, geen angst kennen voor nieuwe dingen en juist het onbekende tegemoet durven te treden. Dat maakt ze krachtig en sterk en geeft ze veel zelfvertrouwen.

 

Dit zijn de meest gesproken talen ter wereld

Er zijn momenteel meer dan 7000 talen, maar de helft van de wereldbevolking samen spreekt slechts 23 talen. De 5 meest gesproken talen ter wereld zijn: 1) Engels 2) Mandarijn 3) Hindi 4) Spaans 5) Frans

Het is zelfs zo dat een tweetalig persoon, die Spaans en Engels spreekt, in staat is om 1 op de 3 mensen te begrijpen.

Zo belangrijk is taal.

 

Wil jij ook je tiener helpen met het leren van talen

Geef ze de ruimte en de middelen om het te leren. Dat kan zijn op vakantie door je kind het woord te laten voeren. Door vriendjes en vriendinnetjes te maken op de camping in het buitenland. Door te bestellen in een restaurant, of de weg te vragen.

Als ze wat ouder zijn komt er meer schroom. Ze willen dan eerst weten hoe ze iets moeten zeggen. Kijk dan welke middelen er voorhanden zijn. Je kunt apps gebruiken als Deepl of gewoon Google waarbij je de uitspraak hoort.

Wil je heel gericht de basiskennis leren van een taal, zodat je zinnen kunt maken, kunt tellen, weet hoe je de 12 belangrijkste werkwoorden vervoegd, de basis woorden kent (veel basiswoorden) én direct de juiste uitspraak hoort? Dan zijn de taalspellen iets voor jou(w) tiener.

In onze taalspellenshop vind je de vier talen van de middelbare school, waarvan er drie in de top 5 staan van meest gesproken talen ter wereld. Wanneer je kind deze talen spreekt komt je zoon of dochter een heel eind in de wereld. Zal je kind vrij en onafhankelijk zijn. Een groot goed en voorrecht!

 

“Je talen spreken maakt je vrij, onafhankelijk en zelfstandig”

Leren met voorbedrukte woordkaarten optin